Fondue

    Fondue

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Danie rodem ze Szwajcarii - proste, a smakuje fantastycznie. W tej wersji używam sera Gruyere i vacherin. Podawać na mniej lub bardziej formalnych przyjęciach jako przystawkę lub danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
    • 400 g sera gruyere, pokrojonego w kostkę
    • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 350 ml wytrawnego białego wina
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 400 g sera vacherin, pokrojonego w małą kostkę
    • 250 ml brandy wiśniowej
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • 1 długa bagietka, pokrojona w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Naczynie do fondue natrzeć czosnkiem.
    2. Ser Gruyere wymieszać z mąką. Włożyć do naczynia do fondue, dodać wino i sok cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż ser się stopi.
    3. Zmniejszyć ognień. Dodać ser vacherin i podgrzewać delikatnie, aż ser się stopi. (Mieszanina nie może się gotować).
    4. Doprawić do smaku pieprzem cayenne i brandy wiśniową. Ustawić naczynie na podgrzewaczu do fondue, podawać z bagietką pokrojoną w kostkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis