Ciasteczka w szachownicę

    Ciasteczka w szachownicę

    3polubienia
    2godz.55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Przygotowanie tych ciastek nie jest dla osób bojaźliwych, ale efekt jest wart wysiłku. Ciasto z dodatkiem kakao i zwykłe ciasto tworzą razem wzorek szachownicy.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g cukru
    • 150 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
    • 1 białko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Mąkę z masłem, cukrem i jajkiem wyrobić na ciasto. Przykryć i chłodzić przez 1-2 godzny.
    2. Garść ciasta odłożyć na bok. Pozostałe ciasto podzielić na pół. Do jednej z połówek ciasta dodać kakao i wymieszać. Obie części ciasta rozwałkować na prostokąty grubości 5 mm (tak, aby miały taką samą wielkość).
    3. Zwykłe ciasto posmarować białkiem i położyć na wierzch ciasto kakaowe.
    4. Korzystając z linijki pokroić bardzo dokładnie na paski o szerokości 5 mm.
    5. Odłożone ciasto rozwałkować do grubości 5 mm. Paski ciasta ułożyć na wierzchu rozwałkowanego ciasta tak, żeby tworzyły szachownicę. Skleić je razem, smarując białkiem.
    6. Zawinąć szachownicę w ciasto, a następnie owinąć całość folią spożywczą. Włożyć do lodówki.
    7. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Pokroić ciasto na plastry grubości 5 mm i piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis