Zapiekanka kalafiorowa

    Zapiekanka kalafiorowa

    16polubień
    45min.


    Zrobione przez 124 osoby

    Oto prosty, ale smaczny sposób na przygotowanie kalafiora. Cheddar można zastąpić innym ulubionym żółtym serem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 główki kalafiora
    • 350 g śmietany
    • 170 g startego sera cheddar
    • 1 łyżka masła
    • 110 g (1 szkl.) bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne wielkości ok. 23x33 cm.
    2. Włożyć odłamane różyczki kalafiora do dużego garnka z pokrywką i gotować na parze, aż będą miękkie.
    3. Przełożyć kalafior do naczynia żaroodpornego i delikatnie wymieszać ze śmietaną i serem.
    4. Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i równomiernie podsmażyć.
    5. Posypać kalafior podsmażoną bułką tartą i piec przez 25 do 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Użyłam białego i fioletowego kalafiora Kolorowo - 12 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis