Sałatka z selera

    Sałatka z selera

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 14 osób

    Robię tę sałatkę przez całą zimę. Można przygotować jej całą wielką michę, bo świetnie się przechowuje w lodówce. Właściwie to z każdym dniem smakuje lepiej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g selera
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Seler umyć i gotować przez około 45 minut, aż będzie miękki. Jeśli chcesz go ugotować szybciej - przekrój go na pół - skraca to o połowę czas gotowania.
    2. Przygotować sos mieszając 2 łyżki soku z cytryny z 1 łyżką białego octu winnego, 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem (świetnie pasuje też sól cytrynowa!).
    3. Seler ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z sosem i posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis