Seler w sosie jajecznym

    Seler w sosie jajecznym

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 11 osób

    Tę turecką przystawkę można jeść na zimno i na ciepło. To ciekawy sposób na przygotowanie selera. Zwykle przygotowuję ją na świeżo i podaję natychmiast po przygotowaniu, ale selera można też ugotować wcześniej, a na koniec zrobić tylko świeży sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 lub 2 duże selery (ok. 1 kg)
    • sok z 1 cytryny
    • sól do smaku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 żółtka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Seler obrać i pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Włożyć do garnka, zalać wodą aby go przykryła, dodać połowę soku z cytryny, sól i cukier. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż seler się ugotuje.
    2. Wyjąć seler z garnka i przełożyć do salaterki. Wodę zostawić.
    3. Pozostały sok z cytryny wymieszać w rondelku z żółtkami i dodać 2-3 łyżki wody z gotowania selera. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, ale nie dopuścić do zagotowania, bo żółtko się zetnie. Doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodać więcej wody z selera. Gotowym sosem polać seler w miseczce i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis