Au gratin z kalafiorem i brokułem

    Au gratin z kalafiorem i brokułem

    12polubień
    1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Tę zapiekankę warzywną przygotowuję zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, ale dla tych ostatnich nie dodaję wina, a dodaję więcej mleka lub trochę śmietany. Moja córka ją uwielbia! To także przysmak całej rodziny i doskonały sposób na sprawienie, by dzieci jadły warzywa.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg kalafiora
    • 250 g brokuła
    • 50 g masła
    • 50 g mąki
    • 200 ml gorącego mleka
    • 200 ml białego wina
    • 100 g świeżo startego parmezanu
    • 2 jajka, roztrzepane
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • gałka muszkatołowa do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze kawałki (oddzielić "różyczki"). Włożyć do garnka z lekko osoloną, gotującą wodą i gotować przez 10-15 minut aż warzywa się lekko podgotują, ale nie będą całkiem miękkie. Porządnie odcedzić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
    3. Na patelni na średnim ogniu stopić masło i dodać mąkę. Mieszać przez około 1-2 minuty aż powstanie zasmażka. Dodać gorące mleko i stale mieszać, aż powstanie gęsty sos bez grudek. Wmieszać wino i ponownie doprowadzić do wrzenia.
    4. Wmieszać parmezan i jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
    5. Wymieszać sos z odcedzonym kalafiorem i brokułem, wyłożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i wyrównać wierzch.
    6. Piec przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż z wierzchu się ładnie przyrumieni. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis