Placek marchewkowy z migdałami

    Placek marchewkowy z migdałami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten placek jest inny niż wszystkie ciasta marchewkowe. Zawiera mało mąki, a zamiast tego są w nim migdały, które nadają mu ciekawą teksturę. Pięknego smaku dodaje nutka brandy. Łatwy!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 250 g marchwi, startej na drobnych oczkach
    • 2 łyżki brandy
    • 5 jajek
    • 200 g ciemnobrązowego cukru
    • 1 szczypta soli
    • 60 g mąki
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 30 g zmielonych migdałów
    • masło do wysmarowania blachy
    • 4 łyżki bułki tartej
    • Polewa
    • 200 g cukru pudru
    • 3 łyżki rumu
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • Dekoracja
    • 12 małych marcepanowych marchewek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Startą marchew włożyć do miski, polać brandy i odstawić.
    2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i marchewką nasączoną brandy, a następnie wymieszać to z mieszaniną z żółtkami.
    3. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć mieszaninę do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Po upieczeniu zdjąć brzeg tortownicy.
    4. Przygotować polewę: wymieszać cukier puder z rumem i sokiem z cytryny tworząc gładką masę. Dostosować konsystencję, w razie potrzeby dodając więcej cukru pudru lub płynu. Udekorować polewą ostudzone ciasto, a następnie na wierzchu ułożyć marcepanowe marchewki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis