Spaghetti carbonara

    Spaghetti carbonara

    7polubień
    30min.


    Zrobione przez 12 osób

    Dostałam ten przepis od znajomego, który długo mieszkał w Rzymie. Prawdziwie włoska Carbonara jest gotowana bez śmietany, a więc nie ma tak dużo kalorii, jak by się mogło wydawać. Makaron przygotowuje się szybko, więc najlepiej najpierw przygotować stół. Najsmaczniejsza świeża!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 125 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę
    • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • 150 g parmezanu, świeżo startego
    • 1 jajko
    • 3 żółtka
    • sól
    • 500g makaronu spaghetti

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej pancettę (ok. 8 minut). Oprószyć pieprzem i mieszać od czasu do czasu, aż boczek zacznie wydzielać mocny zapach. Przełożyć podsmażoną pancettę wraz z oliwą z patelni do dużej miski i odstawić, żeby lekko przestygła.
    2. W miseczce wymieszać trzepaczką jajko z żółtkami. Przelać mieszaninę do przestudzonego boczku, dodać połowę parmezanu i odstawić.
    3. W międzyczasie zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, żeby był al dente (8-10 minut). Odcedzić makaron, zachowując około 150 ml wody, w której się gotował
    4. Gorący makaron natychmiast przełożyć do miski z mieszaniną jajeczno-serową i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać nieco wody z gotowania makaronu, aby powstał kremowy sos. W razie potrzeby wmieszać więcej parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i podawać z resztą parmezanu.

    Tip

    Można dodać więcej pieprzu, bo tradycyjna carbonara jest daniem bardzo pieprznym.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    BoniekZt
    autor:
    0

    W wiki znalazlem, ze carbonara zostala stworzona w rzymie, przez aliantow. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem. - 03 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis