Zapiekanka à la włoska kanapka z klopsikami

    Zapiekanka à la włoska kanapka z klopsikami

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 607 osób

    Znajdziesz tu wszystkie składniki na kanapkę z klopsikami, ale połączone w inny sposób. Danie to jest zawsze mile widziane w naszym domu. Jest tak dobre, że nigdy nie pozostają po nim żadne resztki!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 40 g posiekanego szczypiorku
    • 30 g bułki tartej z włoskimi ziołami (oregano, tymianek, bazylia)
    • 3 łyżki startego parmezanu
    • 500 g mielonej wołowiny
    • 1 bochenek (500 g) włoskiego chleba pokrojonego w kostki wielkości 2x2 cm
    • 220 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 120 ml majonezu
    • 1 łyżeczka włoskich przypraw
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 220 g startego sera mozzarella
    • 700 ml sosu pomidorowego do spaghetti
    • 230 ml (1 szkl.) wody
    • 2 ząbki wyciśniętego czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Wymieszać mieloną wołowinę z cebulą, tartą bułką i parmezanem. Uformować kulki o średnicy 2,5 cm i ułożyć na blasze. Piec przez 15 do 20 minut, aż mięso przestanie być różowe. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175°C.
    3. Ułożyć jedną warstwę kostek chleba w nienatłuszczonym naczyniu żaroodpornym wielkości ok. 33x23 cm. Wymieszać ser śmietankowy z majonezem, włoskimi przyprawami i pieprzem. Posmarować masą kostki chleba i na koniec posypać połową szklanki startego sera mozzarella.
    4. W dużej misce wymieszać sos spaghetti, wodę i czosnek. Włożyć klopsiki i delikatnie wymieszać. Polać sosem z klopsikami przygotowany chleb w naczyniu żaroodopornym. Posypać równomiernie pozostałym serem mozzarella.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut, aż danie będzie gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis