Cantuccini (ciasteczka z migdałami)

    Cantuccini (ciasteczka z migdałami)

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 12 osób

    Klasyczne włoskie ciastka. Twarde i suche, czyli doskonałe do maczania w kawie. Można je też podawać do kawy lub z winem deserowym.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 180 g cukru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 25 g masła, stopionego i ostudzonego
    • 2 jajka
    • 175 g migdałów, grubo posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Uformować kopczyk z zagłębieniem w centrum, a do zagłębienia wlać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Dodać migdały i wyrobić, żeby się wymieszały. Uformować z ciasta kulę, w razie potrzeby dodając więcej mąki. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem; piekarnik rozgrzać do 200 C.
    3. Ciasto pokroić na 6 kawałków, a z każdego uformować wałek długości 25 cm. Ułożyć wałki na blasze, zostawiając między nimi odstępy, gdyż jeszcze urosną w pieczeniu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.
    4. Ostudzić nieco upieczone wałki, a następnie pokroić w plastry grubości 1 cm. Ułożyć na blasze i piec jeszcze przez 8-10 minut w 200 C aż się przyrumienią.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Wysmienite. Proste. Pyszne cieple i na nastepny dzien. Smak Italii w buzi! - 09 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis