Jabłka kandyzowane

    Jabłka kandyzowane

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Aby jabłka wyszły pięknie trzeba użyć termometru cukierniczego, bo bardzo ważne jest osiągnięcie właściwej temperatury cukru. Duże, kwaśne jabłka są najlepsze do tego przepisu, bo najlepiej wytrzymują wysoką temperaturę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 jabłek (najlepiej Golden Delicious), umytych, osuszonych, usunięte ogonki
    • 6 patyczków od lodów
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżeczka czerwonego barwnika do żywności
    • 1 łyżeczka octu 5%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Każde jabłko napić na patyk. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    2. Cukier, wodę, barwnik i ocet wymieszać w rondelku o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu, aż termometr cukierniczy wskaże temperaturę 150 C.
    3. Natychmiast zdjąć rondel z ognia i zanurzać w syropie jabłka jedno po drugim, dobrze je pokrywając syropem. Ułożyć jabłka patyczkiem do góry na przygotowanej blasze i ostudzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis