Jabłka kandyzowane

    Aby jabłka wyszły pięknie trzeba użyć termometru cukierniczego, bo bardzo ważne jest osiągnięcie właściwej temperatury cukru. Duże, kwaśne jabłka są najlepsze do tego przepisu, bo najlepiej wytrzymują wysoką temperaturę.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 jabłek (najlepiej Golden Delicious), umytych, osuszonych, usunięte ogonki
    • 6 patyczków od lodów
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżeczka czerwonego barwnika do żywności
    • 1 łyżeczka octu 5%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Każde jabłko napić na patyk. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    2. Cukier, wodę, barwnik i ocet wymieszać w rondelku o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu, aż termometr cukierniczy wskaże temperaturę 150 C.
    3. Natychmiast zdjąć rondel z ognia i zanurzać w syropie jabłka jedno po drugim, dobrze je pokrywając syropem. Ułożyć jabłka patyczkiem do góry na przygotowanej blasze i ostudzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis