Maślano-waniliowe półksiężyce

    Maślano-waniliowe półksiężyce

    16polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Te przepyszne ciasteczka bożonarodzeniowe są doskonałe na każdą porę roku. W cieście kryją się migdały, a wszystko jest obtoczone cukrem waniliowym. Delektuj się nimi przy filiżance herbaty. Zobacz nasz video przepis z tymi ciasteczkami!

    Składniki
    ilość sztuk: 100 115

    • Ciasteczka
    • 300 g mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 125 g cukru
    • 3 żółtka
    • 150 g mielonych migdałów
    • Posypka
    • 3 łyżeczki cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki na ciasteczka wymieszać na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. Ciasto uformować w długie wałki o grubości palca. Pokroić na 5-centymetrowe kawałki i formować w kształt półksiężyca.
    4. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut aż będą lekko przyrumienione.
    5. Kiedy jeszcze ciastka są ciepłe natychmiast obtaczać je w cukrze waniliowym. Odstawić aby przestygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz jak to zrobić!

    Maślano-waniliowe półksiężyce
    Maślano-waniliowe półksiężyce

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    michalska.mira
    0

    - - 02 gru 2016

    autor:
    0

    Właśnie zrobiłam, i mąki w przepisie jest za mało. Zamiast 300 g dałam 400 g i wyszło w sam raz. Zamiast mielonych migdałów dałam mielone orzechy laskowe. Ogólnie ciastka są dobre. - 29 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis