Maślane serduszka

    Maślane serduszka

    8polubień
    2godz.55min.


    Zrobione przez 8 osób

    Wspaniały smakołyk dla ukochanego lub ukochanej, w sam raz na Walentynki. Te maślane ciasteczka są udekorowane dwoma rodzajami lukru: zwykłym i malinowym. Świetne także na Święta!

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • Ciasteczka
    • 400 g mąki
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 200 g cukru
    • Polewa
    • 250 g cukru pudru
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    • 1-2 łyżki syropu malinowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Wszystkie składniki na ciastka zmieszać na gładką masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Duże blachy do pieczenia wysmarować tłuszczem.
    3. Ciasto rozwałkować tak, by miało 5mm grubości i wycinać ciastka w kształcie serc. Przełożyć na blachę i piec przez 15 minut aż się przyrumienią. Ostudzić.
    4. Połowę cukru pudru wymieszać z sokiem cytrynowym na gładki, gęsty lukier. Posmarować lukrem ciastka do połowy. Pozostały cukier puder wymieszać z syropem malinowym i pokryć pozostałe połówki serc. Odstawić, żeby lukier zastygł.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AmeliaHerde
    autor:
    0

    próbowałam i bardzo dobry pomysł - 13 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis