Maślany placek jabłkowy

    Maślany placek jabłkowy

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ten prosty jabłecznik ma dodatek kakao, które bardzo poprawia jego smak. Pyszne na podwieczorek albo do kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g masła
    • 200 g cukru
    • 4 średnie jajka
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1 łyżka gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 200 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5-6 kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wysmarować masłem.
    2. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodawać jajka po jednym na raz.
    3. Cynamon wymieszać z kakao, cukrem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać łyżką.
    4. 2/3 ciasta wylać do przygotowanej tortownicy, a na tym ułożyć plasterki jabłka. Zalać pozostałą częścią ciasta.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut. Ostudzić na metalowej kratce i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    czytając już myśle o tym żeby go zrobić - 22 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis