Bułeczki na maślance

    Bułeczki na maślance

    6polubień
    25min.


    Zrobione przez 8 osób

    Często piekę je na śniadanie w czasie weekendu, bo to okazja, żeby zjeść coś świeżego. Smakują bosko z masłem i dżemem. Najlepsze w ten sam dzień, kiedy się je upiecze.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 280 g mąki
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 6 łyżek oleju rzepakowego
    • 240 ml maślanki
    • cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 230 C.
    2. Wymieszać wszystkie suche składniki. Olej wymieszać z maślanką i dodać do suchych składników. Wymieszać ciasto drewnianą łyżką, aby ciasto było równomiernie wilgotne i dobrze wymieszane. Nie należy jednak mieszać zbyt długo.
    3. Za pomocą dwóch małych łyżeczek na wysmarowanej tłuszczem blasze uformować 12 małych kupek ciasta, zachowując spore odstępy. Leciutko spłaszczyć od góry. Bułeczki powinny mieć nieregularny kształt! Posypać odrobiną cukru (ładnie wygląda cukier demerara).
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut aż się przyrumienią. Podawać tuż po upieczeniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Dziś je zrobiłam masakra!! są niejadalne !! Po 1O minutach były już ciemne ale wyciągnęłam jak w przepisie. Były jak kamień a w środku ciasto nie smaczne. NIe polecam!!! - 01 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis