Bliny z mąki gryczanej z wędzonym łososiem

    Bliny z mąki gryczanej z wędzonym łososiem

    2polubienia
    3godz.35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Wspaniała bezglutenowa przystawka na elegancji lunch, śniadanie lub na proszoną kolację. Lekkie bliny z mąki gryczanej z klasycznym zestawem na wierzchu: wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Trzeba je zacząć przygotowywać kilka godzin wcześniej, bo potrzebują kilka godzin aby wyrosnąć.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 235 ml ciepłego mleka
    • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 60 g mąki gryczanej
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 60 ml słodkiej śmietany
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 90 g mąki
    • olej roślinny do smażenia
    • Przybranie
    • 2 plastry wędzonego łososia
    • kwaśna śmietana do przybrania
    • posiekany świeży koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.35min. 

    1. Mleko przelać do miseczki, dosypać drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut.
    2. Dodać cukier i mąkę gryczaną. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    3. Dodać jajka, kwaśną śmietanę, słodką śmietanę, sól i mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
    4. W patelni dobrze rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po 2-3 łyżki ciasta na blina na patelnię i smażyć. Gdy ciasto będzie wyglądało na suche i powstaną małe pęcherzyki powietrza odwrócić bliny na drugą stronę i smażyć dalej.
    5. Łososia pokroić w paseczki. Udekorować bliny paseczkami z łososia, odrobiną kwaśnej śmietany i szczyptą koperku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis