Zapiekane warzywa

    Zapiekane warzywa

    20polubień
    55min.


    Zrobione przez 1817 osób

    Bardzo łatwa potrawa z sezonowych warzyw. Można ją zrobić dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać przed podaniem. Ocet balsamiczny można zastąpić sokiem cytrynowym, a dynię piżmową - dynią zwyczajną lub żółtym kabaczkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 mała dynia pokrojona w kostkę
    • 2 czerwone papryki oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
    • 1 słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
    • 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
    • 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
    • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 245°C.
    2. W dużej misce wymieszać kawałki czerwonej papryki, słodkiego ziemniaka i zwykłych ziemniaków. Ćwiartki cebuli porozdzielać na mniejsze kawałki i dodać do wymieszanych składników.
    3. W małej miseczce wymieszać tymianek, rozmaryn, oliwę, ocet, sól i pieprz. Zalać warzywa sosem i starannie wymieszać, a następnie równomiernie rozłożyć na dnie dużej brytfanny lub żaroodpornego naczynia.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku, przewracając co 10 minut, przez 35 do 40 minut, lub aż warzywa będą miękkie i rumiane.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Snowflake639
    autor:
    1

    Moje zmiany: dodałam dużo więcej ziemniaków z uwagi na dużą rodzinę, nieco boczku, a zamiast rozmarynu dałam oregano. Do octu balsamicznego dodałam też trochę jabłkowego. Teraz czekam na efekty, ale zapach jest fantastyczny - 29 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis