Zapiekane warzywa

  • 1komentarz
  • 11polubień
  • 55min.

Bardzo łatwa potrawa z sezonowych warzyw. Można ją zrobić dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać przed podaniem. Ocet balsamiczny można zastąpić sokiem cytrynowym, a dynię piżmową - dynią zwyczajną lub żółtym kabaczkiem.

Saundra

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 1 mała dynia pokrojona w kostkę
  • 2 czerwone papryki oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
  • 1 słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
  • 3 pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 60 ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 245°C.
  2. W dużej misce wymieszać kawałki czerwonej papryki, słodkiego ziemniaka i zwykłych ziemniaków. Ćwiartki cebuli porozdzielać na mniejsze kawałki i dodać do wymieszanych składników.
  3. W małej miseczce wymieszać tymianek, rozmaryn, oliwę, ocet, sól i pieprz. Zalać warzywa sosem i starannie wymieszać, a następnie równomiernie rozłożyć na dnie dużej brytfanny lub żaroodpornego naczynia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, przewracając co 10 minut, przez 35 do 40 minut, lub aż warzywa będą miękkie i rumiane.

Dynia

Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Snowflake639
autor:
0

Moje zmiany: dodałam dużo więcej ziemniaków z uwagi na dużą rodzinę, nieco boczku, a zamiast rozmarynu dałam oregano. Do octu balsamicznego dodałam też trochę jabłkowego. Teraz czekam na efekty, ale zapach jest fantastyczny - 29 paź 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie