Babka na wodzie mineralnej

    Babka na wodzie mineralnej

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 25 osób

    Pyszna babka o fantastycznym posmaku orzechowym, którą się bardzo łatwo i szybko piecze. Dzięki gazowanej wodzie mineralnej jest bardzo puszysta. Po wierzchu można ją posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, choć nie jest to konieczne.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 5 jajek
    • 380 g cukru
    • 125 g czekolady do picia w proszku
    • 250 g zmielonych orzechów laskowych
    • 120 g mąki pszennej
    • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • 240 ml gazowanej wody mineralnej
    • 240 ml oleju
    • masło do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, a następnie dodać czekoladę w proszku i orzechy - wymieszać całość.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać to z wodą mineralną i olejem. (Będzie wyglądać jak zupa, ale to normalne!)
    3. Formę do babki wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do ok. 200 C.
    4. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy jest upieczone.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis