Babka na wodzie mineralnej

    Pyszna babka o fantastycznym posmaku orzechowym, którą się bardzo łatwo i szybko piecze. Dzięki gazowanej wodzie mineralnej jest bardzo puszysta. Po wierzchu można ją posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, choć nie jest to konieczne.


    Zrobione przez 32 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 5 jajek
    • 380 g cukru
    • 125 g czekolady do picia w proszku
    • 250 g zmielonych orzechów laskowych
    • 120 g mąki pszennej
    • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • 240 ml gazowanej wody mineralnej
    • 240 ml oleju
    • masło do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, a następnie dodać czekoladę w proszku i orzechy - wymieszać całość.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać to z wodą mineralną i olejem. (Będzie wyglądać jak zupa, ale to normalne!)
    3. Formę do babki wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do ok. 200 C.
    4. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy jest upieczone.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)