Suflet brokułowy

    Suflet brokułowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Suflet nie jest prostym daniem, ale kiedy już poradzisz sobie z całą tą procedurą będziesz go bardzo szybko przygotowywać - i zawsze zaimponujesz nim swoim gościom. Można go też przygotować z innych warzyw lub jedynie z serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g brokuła
    • 40 g masła
    • 40 g mąki pszennej
    • 230 ml mleka
    • 1 łyżeczka bulionu drobiowego lub warzywnego w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
    • 100 g sera Gruyere, startego
    • 4 jajka, osobno białka i żółtka
    • 1 ząbek czosnku
    • drobno posiekana natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Od brokuła odciąć nóżki. Włożyć do gotującej wody i gotować przez 10 minut aż będzie bardzo miękki (można go też ugotować na parze). Odcedzić, opłukać pod zimną wodą, a gdy będzie wystarczająco przestudzony pokroić na bardzo małe kawałki.
    2. Przygotować zasmażkę: stopić w rondlu masło, dodać mąkę i mieszać trzepaczką aż nie będzie grudek. Stale mieszając dodać mleko i bulion w proszku i przez chwilę jeszcze gotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
    3. Zdjąć rondel z ognia, wmieszać drobno pokrojonego brokuła, szynkę i pietruszkę. Odstawić mieszaninę aby przestygła, a następnie wmieszać 4 żółtka (jeśli mieszanina będzie za gorąca żółtka się zetną!).
    4. Rozgrzać piekarnik do180 C.
    5. 4 białka ubić na sztywno, a następnie 1/3 piany dodać do mieszaniny z żółtkami i wymieszać. W ten sposób mieszanina będzie lżejsza i nie opadnie, kiedy będziesz dodawać pozostałą pianę. Nie mieszać już więcej, bo mieszanina straci objętość. Wlać wprost do foremek do sufletów, ale nie do pełna, bo suflety jeszcze urosną.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40-50 minut. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w żadnym momencie pieczenia i pod żadnym pozorem, bo suflet opadnie!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis