Panierowane filety rybne

    Panierowane filety rybne

    15polubień
    21min.


    Zrobione przez 29 osób

    Prosty przepis na szybkie danie rybne. Dorsz, mintaj czy plamiak bardzo dobrze się tu sprawdzają. Podawać z frytkami z piekarnika i zieloną sałatą lub z groszkiem. To o wiele zdrowsza alternatywa dla ryby smażonej w głębokim oleju.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g filetów rybnych
    • 1 cytryna przekrojona na pół
    • 4 łyżki mąki
    • 2 jajka, lekko roztrzepane
    • 150 g bułki tartej
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 30 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 4 porcje. Skropić sokiem z połowy cytryny.
    2. Przygotować trzy głębokie talerze na panierkę: do pierwszego nasypać mąkę, roztrzepane jajka wlać do drugiego, a do trzeciego nasypać bułki tartej. Ponownie osuszyć filety ręcznikiem papierowym i oprószyć solą i pieprzem. Zanurzać filety w mące, delikatnie strzepując jej nadmiar. Następnie zanurzać w jajkach, pozwalając by nadmiar odciekł. Na koniec włożyć do bułki tartej lekko przyciskając dłonią.
    3. Masło rozgrzać w teflonowej patelni na średnim ogniu i smażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Odwracać delikatnie żeby się nie rozpadły - najlepiej za pomocą dwóch łopatek kuchennych.
    4. Pozostałą połówkę cytryny pokroić na 4 części i odekorować nimi rybę. Podawać z ziemniaki i sałatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    MateuszNawój
    autor:
    6

    Bardzo fajny przepis. Prosty do wykonania ale naprawdę wyszło smacznie i zdrowo - 15 lut 2013

    Roxanna
    autor:
    3

    Świetny przepis na pyszną smażoną rybkę, szybki, prosty i bez zbędnych udziwnień. Biorę się za smażenie - 02 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis