Kluski bułczane z grzybowym ragout

    Kluski bułczane z grzybowym ragout

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Niektórzy mówią, że kluski w sosie grzybowym to tylko przystawka, ale ja myślę, że to pełen wegetariański posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Kluski
    • 10 czerstwych bułek
    • 350 ml ciepłego mleka
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 średnie cebule grubo posiekane
    • 3 łyżki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka soli
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • bułka tarta - ile będzie trzeba
    • Ragout
    • 750 g grzybów, oczyszczonych
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 200 ml śmietany tortowej
    • koniak lub inna dobra brandy
    • sól
    • świeżo zmielony biały pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Bułki pokroić na bardzo cienkie kromki, zalać wodą, zamieszać i odstawić na 15 minut.
    2. W międzyczasie zeszklić cebulę na oleju, dodać pietruszkę i smażyć jeszcze 3 minuty.
    3. Jajka lekko roztrzepać. Dodać je do bułek wraz z cebulą, pietruszką, solą, pieprzem i gałką. Porządnie wymieszać.
    4. W dużym, szerokim garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zmniejszyć ogień i wrzucić małą "kluskę testową" do delikatnie wrzącej wody - jeśli się rozpadnie dodać do ciasta bułkę tartą po jednej łyżce, aż konsystencja będzie dobra.
    5. Podzielić ciasto na 12 równych części i formować kluski mokrymi dłońmi. Ponownie doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie kłaść kluski na delikatnie gotująca wodę. Gotować przez 20 minut pod częściowym przykryciem.
    6. Przygotować ragout: pokroić grzyby na grube plasterki. W dużej patelni rozgrzać olej i smażyć grzyby przez 15 minut aż staną się miękkie. Mieszać od czasu do czasu. Zmniejszyć ognień, dodać śmietanę i koniak. Doprawić solą i pieprzem i dusić przez 5 minut aż sos zgęstnieje. Podawać na kluskach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis