Muffiny z serem boursin

    Muffiny z serem boursin

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ser boursin ma wspaniały smak - a ten przepis to fantastyczny sposób na jego wykorzystanie. Te pożywne muffiny można jeść na śniadanie albo na lunch. Dobrze się je mrozi i można je łatwo odgrzać.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g mąki pszennej
    • 50 g otrąb owsianych
    • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 duże jajko
    • 150 g sera boursin o temperaturze pokojowej, mieszanego aż do uzyskania kremowej konsystencji
    • 180 ml mleka
    • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Do formy na muffiny włożyć papierowe foremki.
    2. Mąkę wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
    3. Jajko dobrze wymieszać z mlekiem, serem boursin (nie powinno być grudek - jeśli są oznacza to, że ser jest zbyt zimny). Dodać do mieszaniny z mąką i wymieszać aby powstała równomiernie wilgotna masa.
    4. Nakładać ciasto łyżką do papierowych foremek na muffiny i piec przez 30 minut ws rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie czysta. Ostudzić na metalowej kratce.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis