Boeuf bourguignon z szalotkami

    Boeuf bourguignon z szalotkami

    4polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 10 osób

    Ten francuski gulasz wołowy jest doskonałym pomysłem na proszony obiad - zazwyczaj duszę mięso dzień wcześniej, a na drugi dzień jeszcze dogotowuję, bo na drugi dzień smakuje najlepiej! Podawać z ziemniakami i dobrym francuskim burgundzkim winem! Zobacz nasz video przepis z tą potrawą!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 kg wołowiny na gulasz
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 125 g boczku pokrojonego w 2 cm kawałki
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 średnie cebule, grubo pokrojone
    • 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 3 łyżki mąki
    • 350 ml czerwonego wina burgundzkiego (lub podobnego)
    • 350 ml bulionu drobiowego
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 100 g szalotek, przekrojonych na pół
    • świeża zielona pietruszka, drobno posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 120 C. Wołowinę włożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
    2. Boczek smażyć na dużej patelni na średnim ogniu przez około 7 minut. Wyjąć boczek, tłuszcz przelać do miseczki.
    3. Brytfankę lub rondel o grubym dnie (i żeliwnych rączkach) postawić na dużym ogniu i rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku. Połowę wołowiny podsmażyć ze wszystkich stron (ok. 5 minut). Wyjąć z rondla, rozgrzać w niej kolejne 2 łyżki tłuszczu i podsmażyć pozostałą wołowinę i również wyjąć z brytfanki.
    4. W tym samym rondlu zeszklić cebulę (4-5 minut). Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Wmieszać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać jeszcze przez 1-2 minuty, aż mąka nabierze tego samego koloru.
    5. Dodać wino i dobrze wymieszać, wręcz zdrapując resztki z dna rondla, by wszystko przeszło jego smakiem. Dodać bulion, liście laurowe i tymianek, lekko zwiększyć ogień i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Dodać wołowinę i boczek i ponownie doprowadzić do delikatnego wrzenia (ale nie gotować). Przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Dusić przez 2 do 2,5 godziny - pozostawić, aż mięso będzie prawie całkowicie ugotowane.
    6. 1 łyżkę tłuszczu wytopionego z boczku rozgrzać w patelni i smażyć szalotki przez 5-10 minut aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Nie mieszać za dużo, żeby się nie porozpadały.
    7. Kiedy mięso jest już prawie ugotowane, dodać szalotki. Przykryć rondel i dusić kolejne 20-30 minut w piekarniku. Wmieszać pietruszkę i liście laurowe. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem.

    Rada:

    Zamiast szalotki można użyć dymki.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Boeuf bourguignon z szalotkami
    Boeuf bourguignon z szalotkami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis