Sycylijska sałatka na ciepło

    Sycylijska sałatka na ciepło

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ciepła sałatka warzywna rodem z Sycylii, która najlepiej smakuje z dojrzałymi na słońcu pomidorami. We Włoszech tradycyjnie podaje się ją na ciepło, ale smakuje też doskonale na zimno.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g pomidorów bawole serca (malinowych)
    • 500 g czerwonej i zielonej papryki pokrojonej na niezbyt małe kawałki
    • 500 g grubo posiekanej cebuli
    • 500 g ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pomidory pokroić na 4 części, usunąć twardy rdzeń. Włożyć je na chwilę do wrzątku, opłukać pod zimną wodą, a następnie obrać ze skórki.
    2. Wszystkie warzywa włożyć do rondla i doprawić sola i pieprzem. Polać oliwą i przykryć przykrywką.
    3. Gotować na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis