Rolada jagodowa z kremem jogurtowym

    (1)
    2 godz. 37 min

    Do tej rolady można też użyć innych owoców, ale jagody to moje ulubione, zwłaszcza latem! Żelatynę należy rozpuszczać tak, że zimną mieszaninę dodaje się do ciepłej żelatyny!


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
    • 125 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 40 g cukru
    • 40 g mąki
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • Nadzienie
    • 400 g śmietany do ubijania
    • 400 g pełnotłustego jogurtu
    • 75 g cukru
    • 300 g jagód (świeżych lub mrożonych)
    • 6 listków żelatyny (lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku)
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • mleczna czekolada, starta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.37min. 

    1. Jeśli używasz mrożonych jagód - najpierw trzeba je rozmrozić, pozostawiając tylko 2 łyżki zamrożonych.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia ciast wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Żółtka ubić z 125 g cukru i wanilią na kremową masę. Białka ubić na sztywno i dodać 40 g cukru. Dodać ubite białka do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łyżką.
    4. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski, a następnie dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Wyłożyć równomiernie na przygotowanej blasze. Podpiec lekko w nagrzanym piekarniku (ok. 12 minut). Natychmiast po upieczeniu odwrócić biszkopt na wilgotną ściereczkę i delikatnie zdjąć papier do pieczenia.
    5. Ubić 200 ml śmietany. Wymieszać jogurt z cukrem.
    6. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Podgrzewać w małym rondelku na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści.
    7. Przelać żelatynę do miseczki i wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, a następnie dodać resztę jogurtu. Dodać jagody i wymieszać łyżką. Dodać bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać.
    8. Wstawić krem na kilka minut do lodówki, a kiedy zacznie gęstnieć wyłożyć na ciasto. Delikatnie zrolować biszkopt wzdłuż dłuższej krawędzi.
    9. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem i aromatem waniliowym i posmarować tym roladę z wierzchu. Udekorować wiórkami czekoladowymi i pozostałymi jagodami. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masa stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis