Rolada jagodowa z kremem jogurtowym

    Rolada jagodowa z kremem jogurtowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.37min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Do tej rolady można też użyć innych owoców, ale jagody to moje ulubione, zwłaszcza latem! Żelatynę należy rozpuszczać tak, że zimną mieszaninę dodaje się do ciepłej żelatyny!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
    • 125 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 40 g cukru
    • 40 g mąki
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • Nadzienie
    • 400 g śmietany do ubijania
    • 400 g pełnotłustego jogurtu
    • 75 g cukru
    • 300 g jagód (świeżych lub mrożonych)
    • 6 listków żelatyny (lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku)
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • mleczna czekolada, starta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.37min. 

    1. Jeśli używasz mrożonych jagód - najpierw trzeba je rozmrozić, pozostawiając tylko 2 łyżki zamrożonych.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia ciast wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Żółtka ubić z 125 g cukru i wanilią na kremową masę. Białka ubić na sztywno i dodać 40 g cukru. Dodać ubite białka do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łyżką.
    4. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski, a następnie dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Wyłożyć równomiernie na przygotowanej blasze. Podpiec lekko w nagrzanym piekarniku (ok. 12 minut). Natychmiast po upieczeniu odwrócić biszkopt na wilgotną ściereczkę i delikatnie zdjąć papier do pieczenia.
    5. Ubić 200 ml śmietany. Wymieszać jogurt z cukrem.
    6. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Podgrzewać w małym rondelku na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści.
    7. Przelać żelatynę do miseczki i wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, a następnie dodać resztę jogurtu. Dodać jagody i wymieszać łyżką. Dodać bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszać.
    8. Wstawić krem na kilka minut do lodówki, a kiedy zacznie gęstnieć wyłożyć na ciasto. Delikatnie zrolować biszkopt wzdłuż dłuższej krawędzi.
    9. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem i aromatem waniliowym i posmarować tym roladę z wierzchu. Udekorować wiórkami czekoladowymi i pozostałymi jagodami. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby masa stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis