Zapiekane przegrzebki

    Zapiekane przegrzebki

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1013 osób

    Pyszne pieczone przegrzebki z masłem i czosnkiem. Zatokowe przegrzebki są mniejsze i słodsze od przegrzebków morskich.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki roztopionego masła
    • 680 g opłukanych i osuszonych przegrzebków zatokowych
    • 50 g (1/2 szkl.) suchej bułki tartej z ziołami
    • 1 łyżeczka cebuli graunlowanej
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1/2 łyżeczki papryki
    • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
    • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
    • 20 g tartego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Wlać roztopione masło do dwulitrowego naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozprowadzić masło i przegrzebki wewnątrz naczynia.
    3. Bułkę tartą wymieszać z cebulą i czosnkiem granulowanym, papryką, pietruszką, roztartym czosnkiem i parmezanem. Posypać tym przegrzebki.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku, aż przegrzebki będą jędrne, około 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis