Tarta jagodowa z kratką

    Tarta jagodowa z kratką

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 10 osób

    Tę tartę jagodową piekę co roku gdy tylko jest sezon na jagody! Uwaga - silnie uzależnia! Ciasto musi poleżeć godzinę w lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 250 g masła
    • 250 g mąki
    • 250 g mielonych migdałów
    • 150 g cukru
    • 1 jajko
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • Nadzienie
    • 250 g jagód
    • 3 jajka
    • 100 g jogurtu
    • 100 ml śmietany
    • 75 g cukru
    • skórka z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Jagody umyć i dobrze odsączyć.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C, formę do tarty z wyjmowanym dnem wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, a następnie wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem.
    3. Na ciasto wyłożyć jagody. Jajka wymieszać z jogurtem, śmietaną, cukrem i skórką cytrynową i polać tym jagody. Rozwałkować pozostałą część ciasta i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Kłaść na wierzch, tworząc wzór kratki.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, a następnie przestudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis