Crumble jagodowe

    Crumble jagodowe

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Niebiański deser w którym jagody są pieczone pod pierzynką z kruszonki. Dzięki mrożonym jagodom można się nim delektować cały rok, ale można też użyć świeżych owoców. Smakuje wspaniale na ciepło ze śmietaną lub z lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg mrożonych jagód
    • 50 g ciemnobrązowego cukru
    • 1 łyżeczka skórki z cytryny
    • 175 g ciemnobrązowego cukru
    • 90 g masła
    • 100 g mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta gałki muszkatołowej (lub do smaku)
    • 50 g płatków owsianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Jagody wymieszać w dużej misce z 50 g brązowego cukru i skórką z cytryny. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
    3. Masło, 100 g mąki, 175 g brązowego cukru, sól, cynamon, gałkę i płatki wyrobić razem na grudkowate ciasto. Posypać tym jagody i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut aż jagody będą się gotować. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis