Tarta jagodowo-serowa

    Tarta jagodowo-serowa

    7polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 8 osób

    Z tego przepisu na wspaniałą tartę wychodzą właściwie dwie tarty o niebiańskim smaku. Jedna to dla mnie zawsze za mało, więc zawsze piekę dwie na raz. Można użyć świeżych albo mrożonych jagód. Najlepiej piec je w formach do tarty z wyjmowanym dnem.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • Spód
    • 315 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 170 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
    • lodowata woda
    • Nadzienie
    • 225 g serka śmietankowego (lub sera na sernik)
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 2 łyżki śmietany
    • 125 ml wody
    • 6 łyżek mąki kukurydzianej
    • 300 g cukru
    • 900 g jagód
    • 1 szczypta soli
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 30 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski robota kuchennego i miksować z masłem, dodając tyle zimnej wody (po jednej łyżce na raz), aż ciasto będzie się trzymać razem i zbierze całą mąkę ze ścianek miski.
    2. Przekroić ciasto na dwa równe kawałki. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami pergaminu tworząc koła, które będą pasować do formy o średnicy 23 cm plus brzegi. Wstawić ciasto na 15 minut do lodówki aby je schłodzić.
    3. Rozgrzać piekarnik do 230 C.
    4. Dwie formy do tarty o średnicy 23 cm wyłożyć ciastem formując też wyższe brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową i wysypać na to suchy groch. Piec w gorącym piekarniku przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i przestudzić ciasto zupełnie przed nałożeniem nadzienia.
    5. Za pomocą miksera wymieszać ser z wanilią i śmietaną tworząc kremową masę. Wyłożyć ją równomiernie na ostudzonym spodzie.
    6. Kilka łyżek ze 125 ml wody wymieszać z mąką kukurydzianą aby nie było grudek.
    7. Do rondelka o grubym dnie włożyć połowę jagód i dodać pozostałą część wody, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia. Wmieszać rozpuszczoną mąkę kukurydzianą i kontynuować gotowanie stale mieszając, aż mieszanina stanie się gęsta i klarowna
    8. Zdjąć jagody z ognia, wmieszać sok cytrynowy i masło i wymieszać, żeby masło się całkowicie rozpuściło. Dodać pozostałe jagody i od razu, ale delikatnie wylać tę mieszaninę na przygotowane tarty, w razie konieczności wyrównując wierzch. Odstawić na co najmniej godzinę żeby nadzienie się ścięło. Przechowywać w lodówce i wyciągnąć na stół na 30 minut przed podaniem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis