Ciasto jagodowe z cynamonową kruszonką

    Ciasto jagodowe z cynamonową kruszonką

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    To ulubione ciasto mojej rodziny. Często je piekę na niedzielny podwieczorek. Wspaniałe ciasto jagodowe, którego smak dopełnia kruszonka pachnąca cynamonem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 55 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru
    • 1 jajko
    • 280 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 120 ml mleka
    • 230 g jagód (mrożonych lub świeżych)
    • Kruszonka
    • 100 g cukru
    • 45 g mąki
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 55 g zimnego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wmieszać to do masy maślanej na przemian z mlekiem.
    3. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Nakładać ciasto łyżką do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm i wygładzić wierzch.
    4. Przygotować kruszonkę: pokroić masło na małe kawałeczki. Szybko wymieszać je palcami z pozostałymi składnikami tworząc grudki. Posypać tym wierzch ciasta.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut lub do chwili, gdy wykałaczka wetknięta w środek będzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis