Krem z czerwonych pomarańczy

    Krem z czerwonych pomarańczy

    Zapisz do ulubionych
    18min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jako że teraz w sklepach jest mnóstwo soczystych czerwonych pomarańczy, postanowiłam po niedzielnym obiedzie przygotować ten krem dla rodzinki (na deser zawsze jest miejsce). Wszyscy byli zachwyceni!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 750 ml wody
    • 220 g cukru
    • sok z 5-6 czerwonych pomarańczy
    • 75 g mąki kukurydzianej
    • 1 miarka likieru pomarańczowego
    • 300 ml śmietany tortowej 48%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Wodę zagotować z cukrem. Odrobinę soku pomarańczowego wymieszać z mąką kukurydzianą, aby nie było grudek, a następnie dodać całą resztę soku. Dodać do wody z cukrem i zagotować mieszając, aż mieszanina przestanie być mętna.
    2. Przestudzić i wstawić na noc do lodówki aby deser stężał. Na drugi dzień ubić śmietanę na sztywno. Mieszaninę pomarańczową wymieszać z likierem na gładką masę, a następnie zmiksować ze śmietaną i schłodzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis