Placek z czerwonymi pomarańczami

    Placek z czerwonymi pomarańczami

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Bardzo soczyste ciasto pomarańczowe o wspaniałym smaku cytrusów. Lubię je na zimno, więc przechowuję je w lodówce. Niech was nie odstrasza oliwa z oliwek - pieczenie ciasta na oliwie daje wspaniałe rezultaty, jest zdrowsza niż masło i nie pozostawia "oliwnego" posmaku.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 3 czerwone pomarańcze, 2 z nich organiczne
    • 210 g cukru
    • 4 łyżki maślanki
    • 3 jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szczypta soli
    • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem keksówkę.
    2. Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy. Wycisnąć sok ze wszystkich trzech.
    3. Cukier zmiksować w robocie kuchennym wraz ze skórką pomarańczową, aby nabrał cytrusowego smaku.
    4. Sok pomarańczowy wymieszać z maślanką. Wmieszać cukier, a następnie jajka po jednym na raz. Na koniec wmieszać oliwę.
    5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dobrze wymieszać z mokrymi składnikami.
    6. Ciasto wlać do przygotowanej keksówki, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 55 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Ostudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis