Nalewka z czarnej porzeczki (Crème de cassis)

    Nalewka z czarnej porzeczki (Crème de cassis)

    2polubienia
    130dni1godz.


    Zrobione przez 26 osób

    Czarne porzeczki lądują w wysokoprocentowym alkoholu zaraz po zerwaniu z krzaczka, a w okolicy Bożego Narodzenia nalewka jest gotowa. Tylko nasi najlepsi goście mogą się raczyć jej smakiem - a to i tak dostają jedynie odrobinkę... samą, jako kir (z wytrawnym białym winem), jako kir royale (z winem musującym lub szampanem) lub na lodach waniliowych - niebo w gębie! W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników, bo to zależy od tego, ile masz świeżych porzeczek.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • bardzo świeże czarne porzeczki
    • wódka lub rozcieńczony spirytus (o neutralnym smaku)
    • cukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +130dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 130dni1godz.15min. 

    1. Świeżo zerwane czarne porzeczki umyć (sezon na nie jest od lipca do późnego sierpnia) i osuszyć delikatnie na ręcznikach papierowych. Przesypać do wysterylizowanego słoja i wlać tyle alkoholu, żeby je całkowicie przykrył. Dokładnie zakręcić pokrywkę i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
    2. W połowie grudnia (naprawdę musisz czekać aż tak długo) przełożyć porzeczki wraz z alkoholem do dużego garnka. Zmiażdżyć owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Przecedzić przez sito, można też użyć ręcznego blendera, aby je zmiksować na puree, ale później i tak trzeba usunąć resztki skórek i nasiona (najlepiej za pomocą filtrów do kawy). Przecedzać trzeba naprawdę dokładnie, żeby smak był tak intensywny, jak tylko jest to możliwe.
    3. Na każde 500 ml mieszaniny soku z porzeczek z alkoholem (tak klarownej jak tylko możliwe) dodać 500 g cukru i 125 g wódki. Powoli doprowadzić do wrzenia, usuwając wszelką pianę, jaka tworzy się na powierzchni. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a płyn powinien mieć konsystencję syropu. Nie należy gotować płynu zbyt długo, bo konsystencja będzie za gęsta, jak galaretka. Należy też pamiętać, że w miarę, jak nalewka będzie stygła będzie nieco gęstnieć.
    4. Gorącą mieszaninę przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić nakrętki. Pod słoiki położyć mokrą ścierkę, aby nie popękały. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis