Tarta z jeżynami i kremem limonkowym

    Tarta z jeżynami i kremem limonkowym

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Tę tartę można nieco zmodyfikować: na przykład użyć malin lub jagód zamiast jeżyn, albo cytryny zamiast limonki. Jeżyny, których używam są raczej kwaśne, ale jeśli używasz słodszych owoców - użyj nieco mniej cukru.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • Spód
    • 215 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
    • skórka starta z 1 cytryny
    • Krem limonkowy
    • sok z 2 limonek
    • 80 g cukru
    • 2 żółtka
    • Wierzch
    • 500 g mrożonych lub świeżych jeżyn
    • 215 g cukru
    • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka soku z limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, sól, dodać masło i skórkę z cytryny i miksować aż powstaną grudki. Dodać 3-4 łyżki zimnej wody i włączyć miksowanie na chwilę, aby z ciasta uformowała się kula.
    2. Rozwałkować ciasto na kształt koła pomiędzy dwoma warstwami pergaminu. Formę do tarty z wyjmowanym spodem (o średnicy 23 cm) wyłożyć ciastem, formując brzeg o wysokości 2-3 cm. Wstawić do lodówki na 15 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    4. Przykryć ciasto folią aluminiową i wyłożyć na to suchy groch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zdjąć folię i groch i piec przez kolejne 10-15 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni. Ostudzić.
    5. W misce wymieszać sok z limonki z cukrem i żółtkami, postawić na garnku z gotującą wodą i podgrzewać, ale nie dopuścić do zagotowania. Mieszać przez 10 minut aż powstanie gęsty krem. Zdjąć o ognia i przestudzić.
    6. Przestudzony krem rozprowadzić na przestudzonym spodzie.
    7. Wymieszać jeżyny z cukrem i zagotować. Mąkę kukurydzianą dobrze wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Wraz z sokiem z limonki dodać do jeżyn. Gotować, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i ponownie stanie się klarowna. Zdjąć z ognia i przestudzić, stawiając w misce z zimną wodą.
    8. Mieszaninę z jeżynami wylać na krem, uważając aby się nie wymieszały. Odstawić do lodówki by stężało.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis