Tarta z jeżynami i bezą

    Tarta z jeżynami i bezą

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 11 osób

    Ta tarta do wspaniały sposób na wykorzystanie jeżyn, kiedy jest na nie sezon i niezwykle łatwo się ją przygotowuje. Zazwyczaj desery z bezą są dla mnie zbyt trudne, ale ten zawsze mi wychodzi!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 280 g mąki pszennej
    • 140 g masła
    • 140 g cukru
    • 1 jajko o temperaturze pokojowej
    • sok i skórka z 1 cytryny
    • Wierzch
    • 375 g świeżych jeżyn
    • 3 jajka, osobno białka i żółtka
    • 3 łyżki zimnej wody
    • 150 g cukru
    • 3 łyżki gorącej wody
    • 40 g mąki
    • 1 łyżka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę z masłem wymieszać ręcznie aby powstały grudki. Dodać cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny i wyrobić szybko na kruche ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    3. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto i włożyć do tortownicy tak, aby powstały brzegi na wysokość 2-3 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec ciasto w piekarniku przez 20 minut. Odstawić żeby ostygło, nie wyłączać piekarnika.
    4. Jeżyny umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć je na podpieczonym spodzie.
    5. 3 białka ubić z zimną wodą na sztywno, dodając w miarę ubijania po trochę cukru.
    6. Żółtka ubić aby były pieniste, a następnie wmieszać ciepłą wodę i mieszać aż powstanie kremowa masa. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
    7. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać to do mieszaniny z jajami. Wylać masę na jeżyny i wygładzić wierzch.
    8. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut aż beza się lekko przyrumieni. Odstawić ciasto by przestygło, a następnie wyjąć z tortownicy. Posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis