Jeżyny i gruszki pod kruszonką

    Jeżyny i gruszki pod kruszonką

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    To deser dla miłośników owoców. 1 kg gruszek i 500 g jeżyn zapieka się pod maślana kruszonką z migdałami. Serwować bez dodatków lub ze śmietaną, lodami albo z sosem waniliowym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg gruszek
    • 500 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 90 g zimnego masła
    • 90 g mąki pszennej
    • 170 g ciemnobrązowego cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 60 g dość grubo poszatkowanych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
    3. Jeżyny umyć i odsączyć, wymieszać w dużej misce w gruszkami i z 1/2 łyżeczki gałki oraz z kardamonem. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
    4. Masło pokrojone na małe kawałeczki wymieszać na grudkowatą masę z mąką, ciemnym cukrem, solą, 1/2 łyżeczki gałki i migdałami. Posypać tym owoce i piec całość w nagrzanym piekarniku przez 45 minut aż z wierzchu będzie się gotować. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis