Placek jeżynowo-brzoskwiniowy na mące kukurydzianej

    Placek jeżynowo-brzoskwiniowy na mące kukurydzianej

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten przepis jest wart każdej minuty poświęconej mu. Nie jestem pewna, co jest lepsze: czy chrupiące ciasto z mąki kukurydzianej, czy soczyste nadzienie z jeżyn i brzoskwiń. Smak jest wspaniały - nie trzeba go nawet podawać z bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 140 g miękkiego masła
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 3 żółtka
    • 210 g mąki pszennej
    • 55 g mąki kukurydzianej
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 250 g świeżych lub mrożonych jeżyn
    • 1 mała puszka (200 g) brzoskwiń, pokrojonych w plasterki
    • 4 łyżki cukru trzcinowego
    • 1 żółtka
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +45min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka.
    2. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą i z solą, a następnie dodawać do masy, stale mieszając, aż wszystko się dobrze połączy. Uformować dwie kule: jedną z około 2/3 ciasta, a drugą z pozostałej 1/3 ciasta. Owinąć kule w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
    3. Większą kulę rozwałkować pomiędzy dwoma płachtami papieru do pieczenia tak, żeby ciasto pasowało na dno 25 cm tortownicy plus na brzegi wysokości 2 cm. Dobrze wysmarować tłuszczem tortownicę i wyłożyć do niej ciasto. Mniejszą kulę rozwałkować do średnicy ok. 27cm. Obydwie części ciasta włożyć do lodówki na około 15 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    5. Z większego kawałka ciasta delikatnie zdjąć papier do pieczenia i wyłożyć ciasto do tortownicy, formując wyższe brzegi. Piec przez 15 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 200 C.
    6. Brzoskwinie odsączyć i ułożyć na przygotowanym spodzie ciasta. Na nich ułożyć jeżyny i posypać 3 łyżkami cukru trzcinowego.
    7. Delikatnie ułożyć na wierzchu drugą część ciasta, ostrożnie zdejmując papier. Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować tą mieszaniną po wierzchu ciasta.
    8. Posypać pozostałym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut aż wierzch będzie złotobrązowy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis