Winegret z czarnymi oliwkami

    Winegret z czarnymi oliwkami

    2polubienia
    10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ostatnio przygotowałam ten winegret na imprezę i wszystkim bardzo smakował! Fantastycznie pasuje do zielonej sałaty, ale także do sałatki greckiej z serem feta i pomidorami. Doskonały na świeżym pieczywie.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 3-4 łyżki wody
    • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    • 4 łodyżki pietruszki, drobno posiekane
    • 25 g kaparów, odsączonych i drobno posiekanych
    • 25 g czarnych oliwek, bez pestek i drobno posiekanych
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Oliwę wymieszać z octem, wodą i doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek, pietruszkę, kapary i oliwki i dobrze wymieszać całość.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis