Murzynek z wiśniami

    Murzynek z wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Murzynek z czekoladą, który ma piękny, głęboki kolor i wspaniale smakuje.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g masła lub margaryny
    • 250 g cukru
    • 4 jajka
    • 125 g mąki
    • 125 g mielonych orzechów laskowych
    • 100 g czekolady, startej na tarce
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
    • 1 słoik wiśni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 C; wysmarować tłuszczem tortownicę.
    2. Masło lub margarynę zmiksować na puszystą masę. Wmieszać cukier, a następnie stopniowo wmieszać pozostałe składniki, dobrze miksując aż powstanie ciasto. Przelać do przygotowanej tortownicy.
    3. Wiśnie odsączyć, wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta i lekko docisnąć dłonią. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis