Biscotti z migdałami

    Biscotti z migdałami

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Klasyczne włoskie ciasteczka, podwójnie pieczone. Są dość twarde i suche - co czyni je idealnymi ciasteczkami do maczania w herbacie, kawie czy winie deserowym.

    Składniki
    ilość porcji: 70 

    • 175 g migdałów
    • 250 g mąki pszennej
    • 180 g cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1 buteleczka gorzkiego olejku migdałowego
    • 1 szczypta soli
    • 25 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól i olejek migdałowy i dobrze wymieszać. Zrobić zagłębienie w centrum i dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać migdały, wymieszać dobrze i uformować z ciasta kulę, używając odrobinę mąki. Wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Pokroić ciasto na 6 kawałków, a z każdego z tych kawałków uformować wałek długości ok. 25 cm.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. Wałki ciasta ułożyć zachowując odstęp po 8 cm i piec przez 10-15 minut. Odstawić, żeby wałki ostygły, a następnie pokroić ukośnie na plastry grubości ok. 1 cm. Położyć plastry na blasze i piec jeszcze przez 8-10 minut w 200 C6. Biscotti powinny być złociste.
    5. Całkowicie przestudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis