Najlepsza szarlotka

    Najlepsza szarlotka

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 15 osób

    Przygotowanie tego pysznego ciasta zajmuje tylko godzinę. Jabłka są pieczone na maślanym biszkopcie, a na koniec ciasto jest smarowane dżemem morelowym i udekorowane cytrynowym lukrem. Doskonałe na deser, podwieczorek i do kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 125 g masła lub margaryny
    • 125 g cukru
    • 3 jajka
    • sól
    • 4 krople aromatu cytrynowego
    • 200 g mąki pszennej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki mleka
    • 3 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
    • Wierzch
    • 2-3 łyżki dżemu morelowego
    • cukier puder
    • sok z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Masło miksować aż będzie puszyste, a następnie stopniowo dodawać cukier, jajka, sól i aromat cytrynowy.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać to do ciasta, a następnie wymieszać całość łyżką. Wmieszać tyle mleka, żeby powstało niezbyt gęste ciasto.
    4. Dodać jabłka, wymieszać łyżką całość i przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-50 minut.
    5. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe posmarować po wierzchu dżemem morelowym. Wymieszać tyle cukru pudru z sokiem cytrynowym, żeby powstał dość płynny lukier - polać nim ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AnetaMonika
    autor:
    0

    tego właśnie szukałam kiedy kryzys w portfelu a córcia chodzi i szuka co by tu zjeść słodkiego (y) - 08 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis