Zaloguj się Zarejestruj się

Najlepszy biszkopt

Prawdziwy biszkopt nie może zawierać tłuszczu ani drożdży. Ten przepis na pewno stanie się Twoim ulubionym i będziesz go wykorzystywać wiele razy. Wyjdzie z niego biszkopt o średnicy 25 cm.

lirum_larum_löffelstiel

Składniki
ilość porcji: 1 

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z 2/3 cukru na kremową masę. Wmieszać skórkę cytrynową.
  3. W drugiej misce ubić białka na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać do żółtek.
  4. Wymieszać obydwa rodzaje mąki i przesiać do mieszaniny z jajkami. Wymieszać wszystko delikatnie ale dokładnie łyżką.
  5. Ciasto wylać do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Jeśli piecze się go w dużej, prostokątnej blasze wystarczy 12 minut.
  6. Od razu po upieczeniu wyjąć z blachy i przestudzić na metalowej kratce.

Cook's note

Biszkopt upieczony w tortownicy powinien odstać jeden dzień przed przekrojeniem.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Idealny biszkopt

Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie