Najlepszy biszkopt

    Najlepszy biszkopt

    11polubień
    40min.


    Zrobione przez 43 osoby

    Prawdziwy biszkopt nie może zawierać tłuszczu ani drożdży. Ten przepis na pewno stanie się Twoim ulubionym i będziesz go wykorzystywać wiele razy. Wyjdzie z niego biszkopt o średnicy 25 cm.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 6 jajek
    • 200 g cukru
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 75 g mąki pszennej
    • 75 g mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.
    2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z 2/3 cukru na kremową masę. Wmieszać skórkę cytrynową.
    3. W drugiej misce ubić białka na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać do żółtek.
    4. Wymieszać obydwa rodzaje mąki i przesiać do mieszaniny z jajkami. Wymieszać wszystko delikatnie ale dokładnie łyżką.
    5. Ciasto wylać do tortownicy i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut. Jeśli piecze się go w dużej, prostokątnej blasze wystarczy 12 minut.
    6. Od razu po upieczeniu wyjąć z blachy i przestudzić na metalowej kratce.

    Cook's note

    Biszkopt upieczony w tortownicy powinien odstać jeden dzień przed przekrojeniem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis