Najlepsze ratatouille

    Najlepsze ratatouille

    15polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ratatouille - klasyczne danie warzywne z południa Francji, które można jeść i na ciepło, i na zimno. Można je podać samo, z chlebem domowej roboty, lub jako nadzienie w naleśnikach, albo też z polentą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g cebuli, drobno posiekanej
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
    • 300 g bakłażana, pokrojonego w kostkę
    • 300 g cukinii, pokrojonej w plastry
    • 300 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 3 do 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • sól morska
    • 1 łodyżka rozmarynu, drobno posiekana
    • 1 łodyżka tymianku, drobno posiekana
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić. Krótko przesmażyć warzywa (z wyjątkiem pomidorów) po jednym na raz na oliwie na średnim ogniu, na tej samej patelni, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Wyjąć z patelni i odsączyć na sicie.
    2. Wszystkie przesmażone warzywa włożyć z powrotem na patelnię, dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek, rozmaryn, tymianek i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod częściowym przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut. Na koniec ponownie doprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    <3 - 06 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis