Najlepszy tort szwarcwaldzki

Ten przepis na tort szwarcwaldzki, inaczej tort czarny las, pochodzi od mojej babci i jest najlepszy, jaki znam. Biszkopt czekoladowy piekę dzień wcześniej, a później je przekładam. Wtedy też odstawiam wiśnie na dzień by nasiąkły likierem.

nadia

Składniki

ilość porcji: 12 

  • Ciasto
  • 150 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 500 g kwaśnych wiśni z syropu lub z kompotu (bez pestek)
  • 4 łyżka kirschu (likieru wiśniowego)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 500 ml śmietany tortowej 48%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki galaretki o smaku wiśniowym (w proszku)
  • 2 łyżki wrzątku
  • zwykła czekolada starta na tarce (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  2. Masło utrzeć wraz z cukrem, aromatem waniliowym i 4 żółtkami na kremową i jasnożółtą masę. Kakao wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami wody. Mieszając, dodać to do masy maślanej.
  3. 4 białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Tortownicę (o średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić równomiernie ciastem - piec przez 35-45 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Przestudzić i wyjąć z tortownicy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Przekroić poziomo na dwie równe części.
  5. Nadzienie: odsączyć wiśnie odstawiając sok na później (powinno zostać 180-250 ml soku). Skropić wiśnie kirschem, przykryć i odstawić na kilka godzin.
  6. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w kilku łyżkach odłożonego soku z wiśni. Resztę soku podgrzać w małym rondelku i mieszając trzepaczką dodać rozpuszczoną mąkę. Mieszając energicznie gotować na bardzo małym ogniu aż mieszanina zgęstnieje i znów będzie przejrzysta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Równomiernie rozprowadzić mieszaninę na tej części ciasta, która będzie spodem tortu.
  7. Ubić śmietanę z cukrem pudrem w schłodzonej misce, aż będzie bardzo gęsta, ale nie zbyt sztywna. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, a następnie postawić mieszaninę na misce, w której znajduje się bardzo zimna woda. Stale mieszać aż galaretka przestygnie. Dodać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać łyżką.
  8. Wiśnie ułożyć na spodniej warstwie tortu, a na nie wyłożyć 1/3 kremu śmietanowego. Na tym równo ułożyć drugą warstwę ciasta, delikatnie usunąć okruchy i wyłożyć równomiernie resztę kremu. Wprost na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki i chłodzić do czasu podania.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie