Ciasteczka z dżemem

    Ciasteczka z dżemem

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smakowite ciasteczka z dżemem, które będą wszystkim smakować. Są w nich orzechy laskowe, a także dżem malinowy, truskawkowy lub porzeczkowy - jak kto woli.

    Składniki
    ilość porcji: 75 

    • 330 g mąki pszennej
    • 140 g cukru
    • 140 g zmielonych orzechów laskowcyh
    • 330 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
    • 150 g dżemu (truskawkowego, malinowego, porzeczkowego, itp.)
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mąkę wymieszać w misce z cukrem i zmielonymi orzechami. Dodać masło i wyrobić całość na gładką masę.
    2. Uformować z ciasta wałek, pokroić na 3 centymetrowe kawałki, a z tych kawałków formować kulki.
    3. Kulki ułożyć na dużej tacy do pieczenia ciastek wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie kciukiem lub końcem drewnianej łyżki zrobić w nich dołeczki i nakładać w nie dżem.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec ciastka przez 10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis