Wiązki fasolki szparagowej

    Wiązki fasolki szparagowej

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 118 osób

    Ta gotowana na parze, a następnie pieczona fasolka jest niewiarygodnie pyszna dlatego, że owinięto ją boczkiem i skąpano w aromatycznym sosie. Najlepiej smakuje, gdy zostawi się ją w marynacie na noc.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 10 plasterków wędzonego boczku
    • 450 g świeżej fasolki szparagowej
    • 1 kostka bulionu wołowego
    • 4 łyżki sosu Worcestershire
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni. Smażyć na średnim ogniu, aż częściowo się usmaży. (Nie przesmażyć, żeby się nie pokruszył!) Odsączyć, przeciąć każdy plasterek na pół i odłożyć na bok.
    3. W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Położyć fasolkę na sicie do gotowania na parze i postawić sito na garnku z wrzątkiem. Przykryć pokrywką, tak aby para nie uciekała. Gotować na parze przez kilka minut, aż fasolka będzie gotowa. Odcedzić i odstawić na bok. Dwie szklanki wody z gotowania fasolki wykorzystać na rozpuszczenie kostki bulionu.
    4. Porobić z fasolek wiązki, po 4-5 na wiązkę, i owinąć każdą kawałkiem boczku. W razie potrzeby zabezpieczyć wykałaczką. Umieścić wiązki w niskim naczyniu żaroodpornym.
    5. Wlać bulion, sos Worcestershire i sos sojowy do rondelka, dodać masło, brązowy cukier i czosnek granulowany i postawić rondelek na średnim ogniu. Gotować mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści.
    6. Tak przyrządzonym sosem polać wiązki i piec je w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż boczek będzie gotowy.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis