Lody jagodowe

    Lody jagodowe

    4polubienia
    3godz.15min.


    Zrobione przez 8 osób

    Do przygotowania tych lodów można użyć malin, borówek, porzeczek, albo wymieszać je wszystkie razem. Ważnym elementem przepisu jest gotowanie jagód, w innym razie smak nie będzie tak intensywny. Potrzebna będzie maszynka do lodów.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g jagód
    • 200 g cukru
    • 475 ml kwaśnej śmietany
    • 115 ml bitej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Jagody gotować, o ile to możliwe bez dodatku wody, aż popękają i puszczą dużo soku. Przecedzić przez sito. Powinno się otrzymać około 350 ml gęstego soku jagodowego. Ostudzić sok.
    2. Sok wymieszać z cukrem, a następnie wmieszać kwaśną śmietanę i bitą śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    3. Przygotować lody w maszynce do kręcenia lodów, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przechowywać w zamrażalce w szczelnym pojemniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    świetny pszepis :D - 18 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis