Rosti po berneńsku

    Rosti po berneńsku

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Rosti to placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, lubiane jednak na całym świecie! Większość ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że w samej Szwajcarii jest wiele sposobów ich przygotowania. W wersji berneńskiej ziemniaki są starte na grubych oczkach. Zawsze podaję je ze skwarkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia (nie za bardzo ugotowancyh)
    • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżeczka soli
    • 3-4 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ziemniaki zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z solą i boczkiem.
    2. Na patelni teflonowej stopić masło, dodać starte ziemniaki i zamieszać kilka razy aby wymieszały się dobrze z tłuszczem.
    3. Dorze usmażyć na średnim ogniu, odwracając kilka razy. Pod koniec smażenia ścisnąć ziemniaki razem i zwiększyć ogień tak, aby spód przysmażył się tworząc chrupiącą skórkę.
    4. Podawać chrupiącą skórką ku górze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis