Buraczki po turecku

    Buraczki po turecku

    8polubień
    40min.


    Zrobione przez 13 osób

    Uwielbiam buraczki, a w tym przepisie występują jako przystawka w stylu tureckim, bo towarzyszy im prosty dressing przyrządzony z oliwy z oliwek, soku z cytryny i świeżej mięty. Oliwa musi być bardzo dobrej jakości! Jeśli nie masz pod ręką jogurtu greckiego możesz użyć zwykłego pełnotłustego jogurtu, ale wcześniej pozostaw go przez noc na sicie lub na grubej gazie, żeby odciekł nadmiar wody i jogurt zgęstniał.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 500 g buraków
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony (opcjonalnie)
    • 200 g greckiego jogurtu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 3 łyżki oliwy z olivek extra virgin
    • sól do smaku
    • posiekana świeża mięta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Buraki ugotować w dużej ilości osolonej wody aż będą zupełnie miękkie (około 40 minut, ale zależy to od ich wielkości), a następnie włożyć do zimnej wody.
    2. Odstawić, żeby nieco przestygły, obrać i pokroić na kawałki. Jogurt wymieszać z czosnkiem i wylać na talerz. Na jogurt wyłożyć buraczki, układając je dekoracyjnie.
    3. Sok z cytryny wymieszać z oliwą i doprawić solą. Wmieszać miętę, a następnie polać tym dressingiem buraczki.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis