Surówka z buraczków z jabłkami i orzechami

    (11)

    Świeża i pyszna surówka, która może być przystawką gdy jest sezon na buraczki. Teraz można już dostać w sklepach ugotowane buraczki, co skraca czas jej przygotowania.


    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g buraczków
    • 12 orzechów włoskich
    • 1 duże, kwaśne jabłko
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka chrzanu (świeżego lub ze słoika)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nieobrane buraki umyć i włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 30-40 minut, aż będzie je można łatwo nakłuć widelcem.
    2. Orzechy pokroić z grubsza i uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
    3. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, miodem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem.
    4. Ugotowane buraki włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić w kostkę.
    5. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki, żeby smaki się nawzajem przegryzły.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (11)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)